Praktijkexamen

Praktijkexamen

Alles wat je leert in je rijopleiding zal op het einde getest worden tijdens het praktijkexamen bij het CBR. Tijdens je rijlessen leer je hoe je om moet gaan met situaties die je kunt verwachten als je straks alleen de weg op gaat. En omdat iedereen anders is zal daar je les ook op aangepast worden, dat jij leert autorijden in het tempo dat jij aan kan. Het uiteindelijke doel is dat jij veilig, zelfstandig maar vooral zelfverzekerd kan deelnemen aan het verkeer. Als we samen dat punt bereikt hebben, hoef je dit alleen nog maar te laten zien bij het CBR.

Het praktijkexamen bij het CBR duurt totaal 55 minuten (inclusief de rit 35 minuten).

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kan autorijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

• Beheersing van de auto
• Kijkgedrag
• Voorrang verlenen
• Inhalen
• In- en uitvoegen
• Kruispunten/rotondes
• Bijzondere verrichtingen zoals parkeren

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is te vergelijken met een praktijkexamen die je ongeveer op 2/3 van je rijopleiding kunt doen. Deze toets verloopt exact hetzelfde als een praktijkexamen en kan gezien worden als een generale repetitie. Dit is een mooi meetpunt om te kijken waar je op dat moment staat. Wat zijn de verbeterpunten, en wat is al goed op niveau? Deze resultaten zullen tijdens de toets dan ook samen met de examinator besproken worden. De voordelen van een tussentijdse toets zijn dan ook dat je voorbereid bent op wat een examen inhoudt, en als je de bijzondere verrichtingen goed hebt uitgevoerd zal je daar een vrijstelling voor krijgen op je praktijkexamen. Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans door een tussentijdse toets kan toenemen.