Doof

Doven/slechthorenden

Wil jij je rijbewijs halen maar ben je slechthorend of doof? Dat kan!

Gelukkig mag iemand die doof is of slechthorend gewoon autorijden. Met autorijden gebruik je vooral je ogen en is het niet vereist om ook iets te horen. Iemand die doof is of slechthorend krijgt bij het CBR dan ook een normaal regulier examen net als iedereen.

Ondanks dat het eindexamen hetzelfde is, vergt deze handicap een andere aanpak dan normaal. Door mijn ervaring met het lesgeven aan doven/slechthorenden maak ik gebruik van duidelijk visuele hulpmiddelen om snel en effectief te kunnen communiceren. Iemand die niks hoort is vaak visueel veel sterker, daar zal in de opleiding veel aandacht aan besteed worden. De rijopleiding volgen met een doventolk is ook mogelijk, ik werk samen met doventolk Janneke van Dijk (28), maar een eigen tolk mee nemen kan ook in overleg. Je kunt dan de rijles in gebarentaal krijgen, en hier kun je gebruik van maken totdat je geslaagd bent, of totdat het nodig is. Voor doven en slechthorende mensen zijn er geen speciale aanpassingen in de auto nodig.

Wanneer je het theorie-examen wilt afleggen inclusief tolk, dan kun je een individueel theorie examen doen bij het CBR. Dit individueel theorie examen kan alleen aangevraagd worden door een rijschool.

Neem gerust even contact op voor meer informatie.